You've knocked at the right door!

You've knocked at the right door!

Najčešća pitanja (FAQ)

faq

Ovdje možete pronaći najčešća pitanja vezana uz web stranice i e-mailove.

Gdje se nalaze web stranice?

Web stranice se najčešće smještaju na posebna računala (tzv. Poslužitelje ili eng.servere) koja su dimenzionirana za izvođenje više paralelnih procesa u jedinici vremena. Sadrže više procesora i znatne količine memorije, a putem vrlo brze veze komuniciraju s korisnicima Interneta. Poslužitelji se zbog sigurnosti I brzine veze nalaze u podatkovnim centrima.

Što je to web hosting i zašto ga trebamo plaćati?

Web hosting je zakup smještaja Vaših web stranica na poslužiteljima. Ako želite da Vaše web stranice budu sigurne i da se brzo otvaraju, odaberite provjerene i kvalitetne hosting tvrtke. Mi u Avrionu smo tijekom godina naučili da je brzina i kvaliteta tehničke podrške jedan od presudnih faktora kada gradimo partnerski odnos s hosting tvrtkama, a posebno s našim krajnjim korisnicima.

Gdje se nalaze e-mailovi?

E-mailovi se također nalaze na poslužiteljima, a ovisno o postavkama Vašeg e-mail preglednika mogu se koristiti kao privremeni prostor dok iste ne preuzmete na svoje računalo (POP3 sustav) ili su e-mailovi cijelo vrijeme na poslužitelju (IMAP sustav), a vaše računalo samo prikazuje putanju do poslužitelja. Uobičajeno je da se na istom poslužitelju gdje se nalaze web stranice nalaze i e-mailovi, ali nije uvjet. Također možete koristiti i Microsoft Exchange sustav pri čemu se e-mailovi spremaju na vlastiti poslužitelj. Taj sustav najčešće koriste tvrtke s većim brojem zaposlenika.

Koje su prednosti i mane POP3 sustava?

Prednost POP3 sustava je da nije potreban veliki prostor na poslužitelju za e-mailove jer ih Vaše računalo preuzima pri svakom pokretanju aplikacije za pregled e-mailova. Mana tog sustava je da ako nemate sustav pohrane e-mailova, u slučaju kvara hard diska Vašeg računala, ostajete bez svih e-mailova.

Koje su prednosti i mane IMAP sustava?

Prednost IMAP sustava je da su svi e-mailovi smješteni na poslužitelju i u slučaju kvara hard diska računala Vaši e-mailovi su i dalje na sigurnom. Također u slučaju promjene računala, potrebno je samo unijeti podatke o e-mail adresi i vrlo brzo su Vam dostupni svi Vaši dolazni i odlazni e-mailovi.
Mana tog sustava je potreban velik prostor za e-mailove što poskupljuje cijenu hosting usluge.

Koje su prednosti i mane Microsoft Exchange sustava?

Prednost je upravljanje i nadzor e-mailova direktno na Vašem poslužitelju, kao i distribucija prema svim zaposlenicima unutar tvrtke. Također Vaš vlastiti poslužitelj vrlo vjerojatno omogućuje znatno veći kapacitet pohrane e-mailova za svakog klijenta. Odgovoran administrator unutar Vaše tvrtke će se pobrinuti za arhiviranje i postavljanje sustava zaštite protiv virusa i SPAM-a. Mane ovog sustava su početna ulaganja u opremu, trošak održavanja opreme i programskih komponenti.

Kako se izrađuje web stranica?

Platforme izrade web stranica evoluiraju tijekom godina, ponajviše se prilagođavajući uređajima s kojih ih pregledavate. Danas se najčešće koriste CMS (content management sustav) sustavi za izgradnju i aktualizaciju sadržaja, a najpoznatiji su WordPress, Joomla i Drupal. Sva 3 sustava koriste predložak (template) koji se puni sadržajem. Jednostavnije predloške možete besplatno skinuti s Interneta, dok kvalitetnije morate platiti. Mi koristimo plaćene (komercijalne) predloške koje modificiramo po želji klijenta, ali i izrađujemo vlastite unikatne predloške. Prednost komercijalnih predložaka je tehnička podrška autora i sigurnosne nadogradnje.

Što je održavanje web stranice i je li potrebno?

Jednom postavljenu web stranicu treba osvježavati. Naravno osim novim sadržajem potrebno je aktualizirati programske komponente stranice novim nadogradnjama koje sadrže ispravke možebitnih sigurnosnih propusta. Sigurnost je svakako jedna od najbitnijih stavki svake današnje web stranice jer je kroz nezaštićenu stranicu vrlo lako ubaciti maliciozne kodove što rezultira da se s Vaše stranice bez Vašeg znanja šalju SPAM poruke ili se Vaša domena koristi za neželjene sadržaj. Nažalost vrlo brzo ćete dospjeti na tzv. crnu listu čime će Vas blokirati mnogi primatelji Vaše pošte.

Što su kolačići (cookies) i zašto ih web stranice koriste?

Kolačići su vrlo male datoteke koje se prilikom surfanja Internetom spremaju na Vaše računalo, Npr. kada posjetite neku web stranicu Vaše računalo automatski sprema informaciju o istoj. Kolačići mogu služiti i za pamćenje podataka iz ispunjenih formi ili lozinki. Danas pomoću kolačića možemo saznati interese i navike posjetitelja čime takvom korisniku digitalnim marketingom možemo ponuditi sadržaj koji ga zanima. Sve web stranice smještene na poslužiteljima unutar Europske unije ili koje pružaju sadržaj EU posjetiteljima podložne su zakonu kojom moraju obavijestiti posjetitelje o prihvaćanju kolačića.

Zašto se moja stranica ne pronalazi na Google-u?

Kako bi se web stranica pronašla pomoću Google tražilice, mora biti indeksirana. Indeksacija je proces kojim Google poslužitelji pretražuju Internet sadržaj kako bi mogli gotovo trenutno posjetitelja uputiti na web stranicu koja sadrži pojmove koje posjetitelj pretražuje. To je automatski proces kojim u svakom trenutku gotovo 1 milijun Google poslužitelja (u 2015. godini bilo je 900.000 Google poslužitelja!) konstantno provjerava sadržaj Interneta i upisuju gdje su što našli. Na novoizgrađenim web stranicama svakako treba napraviti mapu stranica tj. eng. sitemap i učitati ju na Google poslužitelj kako bi Vaša nova web stranica već nakon par dana bila vidljiva u pretrazi. Ako se Vaša web stranica ni nakon par dana ne prikazuje u Google pretrazi tada postoji problem koji se može uvidjeti pristupom na Google-ov alat za vlasnike web stranica.

Zašto mi ne radi web stranica?

Ovisno o grešci koja se prikazuje kada pokušate pristupiti Vašoj web stranici, možemo identificirati problem. Npr. može biti da je s Vašom stranicom sve u redu, ali Vaš hosting ima problem i dok se ne riješi, stranica neće biti dostupna. Također treba provjeriti je li problem do Vaše domene tj. jeste li ju produžili na vrijeme. Ako se stranica samo djelomično prikazuje tj. nedostaje sadržaj tada može biti da su obrisane ili oštećene datoteke stranice jer su Vam stranice napadnute. Tada je potrebna hitna reakcija kako biste spriječili daljnje neželjene posljedice.

Zašto se moja web stranica sporo otvara?

Prvi problem može biti da je Vaša brzina Interneta iz nekog razloga drastično smanjena. Kako biste provjerili je li brzina odgovara brzini koju plaćate, otvorite slijedeću stranicu http://www.speedtest.net i pritisnite tipku „Begin test“. Nakon kratkog vremena pojaviti će se podaci o Vašoj trenutnoj dolaznoj i odlaznoj brzini Interneta kao i vremenu odziva. Prvo polje „PING“ prikazuje vrijeme odziva tj. koliko brzo Vaša veza primi odgovor nakon što pošalje zahtjev. Vrijeme odziva mjeri se u milisekundama i što je brojka niža to je bolje. Broj do 10 ms smatra se brzo, od 10-20 srednje brzo, sve više od 20 ms je sporo. Drugo polje je „DOWNLOAD SPEED“ i prikazuje Vašu brzinu preuzimanja sadržaja. Današnje ADSL veze su minimalno 2Mbit/s (mega bita u sekundi), a dostižu i preko 100Mbit/s. Što više Vam prikazuje to je bolje. Ako Vam je ovaj broj 0.01-0.10 ili slično tada Vam je pretraga Interneta nemoguća i morate kontaktirati pružatelja Internet usluge, iako bismo Vam savjetovali da prvo ugasite i ponovno upalite uređaj za Internet (router). Da ne zaboravimo objasniti i treće polje speedtesta, ono prikazuje „UPLOAD SPEED“ tj. brzinu kojom Vi šaljete sadržaj na Internet. Ta brzina je kod ADSL veze znatno manja nego „download“ brzina i u pravilu je minimalno 0.25Mbit/s. Ako je i ta brojka 0.01-0.1 tada je komunikacija s Internetom otežana.
Ako su Vam ove brojke korektne, ali stranice se i dalje vrlo sporo otvaraju tada može biti problem do Vašeg hostinga. Ako i oni kažu da je kod njih sve OK, onda nažalost imate problem s Vašom web stranicom. Možda ste na web stranicu postavili sadržaj koji nije optimiziran tj. prevelik je i zato se sporo učitava sadržaj. Također može biti da je u tijeku napad na Vašu stranicu čime je usporen pristup.