Avrion events&web&IT

KONTAKTIRAJTE NAS: 01/36 46 375

Sustavi za backup podataka

Backup podataka je pohrana podataka na drugi medij. Pohrana podataka unutar istog računala je vrlo rizična i ne smatra se backupom. Kako bi Vaši podaci bili maksimalno zaštićeni preporučujemo pohranu podataka na barem 2 različite lokacije. 

3 osnovna razloga zašto Vam je potreban backup sustav:

  1. Čak i na novoj opremi mogući su kvarovi i nije jamstvo da će Vaši podaci sačuvani
  2. djelovanje novijih vrsta virusa najčešće trajno uništava ili briše podatke
  3. velik broj korisnika slučajno obriše podatke pri “pospremanju računala”


Backup sustav sastoji se od software-a koji će automatski prenijeti podatke na drugi uređaj i naravno drugog uređaja.

Povratak podataka s oštećenog medija (tvrdi disk, CD/DVD, USB stick) je najčešće vrlo skup proces koji može potrajati više dana, a u nekim slučajevima oporavak nije moguć.

Podaci bi trebali biti smješteni na poslužitelju koji najčešće koriste 2 hard diska u redudantnom načinu rada (način kada se podaci istovremeno zapisuju na oba diska). Samim time u slučaju kvara jednog diska, svo podaci su dostupni na njegovoj identičnoj kopiji tj. drugom disku. Više i poslužiteljima saznajte ovdje.

Izgled poslužitelja možete vidjeti na fotografiji s desne strane.

U slučaju da se Vaši podaci nalaze na osobnom računalu tada je nažalost mogućnost gubitka podataka osobito povećana.  Iz tog razloga je potreban backup podataka na druge lokacije.

dell-poweredge-t330
Poslužitelj Dell T330

Backup podataka na USB stick, pogotovo ukoliko je to isključivi medij na koji snimate podatke, ne preporučujemo. Naime USB stickovi pokazali su se kao prilično nepouzdan medij za pohranu podataka jer su više namijenjeni za prijenos podataka s jednog računala na drugo, a ne arhivu.

usb-stick-nije-za-backup

Backup podatka na druge lokacije izvodi se automatski u predefinirano vrijeme.

1 lokaciju backupa preporučujemo na specijaliziranim mrežnim uređajima za backup. Navedeni uređaji koriste min. 2 diska za pohranu podataka i projektirani su da rade 24/7/365.  Mi već duži niz godina nudimo Synology mrežne uređaje za backup jer su se pokazali iznimno pouzdani, dugotrajni i odličnog omjera cijene i karakteristika. 
Cijena sustava za backup podataka tvrtke Synology kreću već od 3.400.00 Kn (+PDV). U cijenu je uključena instalacija uređaja i podešavanje na 5 računala korisnika.  

2 lokaciju backupa preporučujemo na cloud servisima i/ili vanjskom hard disku koji se nakon zaršenog backup automatski gasi i postaje nedostupan mrežnoj okolini što je vrlo bitno uslijed djelovanja cryptolocker virusa.

synology-218j

synology-218jBackup sustav Synology 218J (2x2TB)

Ovo backup rješenje koristi 2 hard diska veličine 2TB u redudantnom načinu rada pri čemu se podaci zapisuju na oba diska istovremeno. Uređaj se podešava za izradu automatskog backupa u dogovorenim terminima. Također automatski šalje poruke u slučaju da je sustav neispravno ugašen, pregrijan, popunjen prostor, neispravan disk i sl. Samim time preporuka je da se uređaj nadzire 24/7/365.

Naši klijenti koji koriste ovaj sustav su obrti, mikro, male i srednje tvrtke, vrtići i škole. Sustav posebno preporučujemo svim korisnicima koji rade s financijskim podacima npr. računovodstveni uredi jer štete gubitka podataka u takvim organizacijama su nemjerljive.

Cijena sustava s implementacijom u tvrtku (na području Zagreba) te konfiguracijom na 5 klijenstkih računala s uključenom 1 godinom nadzora: 3.400,00+PDV*

Synology-DS418Backup sustav Synology 418 (4x4TB)

Ovo backup rješenje koristi 4 hard diska veličine 4TB. Posebnim načinom rada diskova korisnicima je dostupno čak 12TB prostora pri čemu se podaci zapisuju na više diskova istovremeno. Uređaj se podešava za izradu automatskog backupa u dogovorenim terminima. Također automatski šalje poruke u slučaju da je sustav neispravno ugašen, pregrijan, popunjen prostor, neispravan disk i sl. Samim time preporuka je da se uređaj nadzire 24/7/365.

Najčešći korisnici su tvrtke sa povećanom količinom podataka. Najčešće su to grafički studiji, projektni biroi i sl.

Cijena sustava s implementacijom u tvrtku (na području Zagreba) te konfiguracijom na 5 klijenstkih računala s uključenom 1 godinom nadzora: 6.820,00+PDV*

Kontaktirajte nas bez obaveze putem forme niže ili na broj telefona 01 36 46 375.
Naši stručnjaci preporučiti će Vam najbolje rješenje za Vašu tvrtku.

cloud backup